Kohteessa: Riemukas Rooma



Rooma on ihana. Olinhan sen kuullut jo useaan kertaan muiden kokemusten perusteella. Roomaan kuulemma rakastuu heti. Ja niin tapahtui. Rooma on ihana.

Kerron tässä mun tärpit Rooman matkaltani, joka sijoittautui Joulukuun alkuun. Reissu oli lyhyt, vain 3 yötä - mutta kyllä siinäkin ehtii, kun on tehokas.



1. Tutustu etukäteen

Mulle on tullut tavaksi ostaa opaskirja reissun kohteesta. Sitä selaillessa on mukava virittäytyä tunnelmaan ja tehdä suunnitelmia. Kaikki suunnitelmat eivät aina toteudu, eikä tarvitsekaan, mutta on hyvä olla valmiina joku ajatus siitä mitä AINAKIN haluaa nähdä, eli must DOt. Tämä on tärkeää varsinkin kun kohteena on suurkaupunki, missä tekemistä ja näkemistä riittää. Onpahan sitten mistä valita.

Ja tietty toinen mahtava tiedonlähde on muut matkailuhörhöt. Kysy parhaat vinkin kavereilta ja kirjaa niitä valmiiksi ylös. Ravintolat, shoppailut ja julkisen liikenteen kikat. Niin ja tietty majoitus. Kaikki haluavat kertoa omista reissuistaan ja niistä saa paljon irti kun vaan malttaa kuunnella.

Roomaan tutustuin myös lukemalla blogeja. Löysin usean mielenkiintoisen, joissa oli hyviä neuvoja mahtavan Rooman reissun toteuttamiseen. Erityisen mielenkiintoisia ovat ne, joita kirjoittaa sellainen joka asuu tai on asunut pitkiä aikoja kohteessa. Näin saan "inside" tietoja ja ainakin ravintola-  ja ajansäästötärpit ovat korvaamattomia. Rooman tietolähteenä toimi Kukkulalta blogi http://kukkulalta.com/, minkä löysin ihan sattumalta. Kiitos siis vinkeistä :)

2. Location Location Location



Kun aikaa on vähän ja tekemistä paljon, niin silloin kannattaa uhrata matkabudjetista kunnon siivu majoitukseen, ja siis varsinkin sen sijaintiin. Kun aamulla aikaisin lähtee ja päivä on pitkä, on mahtavaa että hotelliin on lyhyt matka ja aina ei tarvitse lähtemällä lähteä. Arvostan myös tosi paljon sitä että voi käydä ottamassa pienen levon huoneessa ja pikasuihkun. Kun jalkoja on pitänyt puoli tuntia seinällä, on taas kuin uusi ihminen. Ei siis pidä ehdoin tahdoin uuvuttaa itseään.

Pidä siis huoli että hotelli on lähellä päänähtävyyksiä ja hyvin kulkuyhteyksien varrella. Monesti olen lähtenyt siitä että metrolla tai raitiovaunulla voi sitten suihkauttaa paikasta toiseen, mutta jos vain on mahdollista niin kävelyetäisyys on vielä parempi. Varsinkin kun kyseessä on lyhyt matka. Kävellen sitä paitsi näkee niin paljon enemmän.

Meidän majapaikkamme oli Rome Times- joka on merkattu karttaan H - merkinnällä. Ja katsokaa mikä sijainti!! Colosseum oli aivan nurkan takana ja Trevin suihkulähteellekin kävelin n. 10 minuuttia. Terminin keskusasemalle oli myös muutaman minuutin reippailu.  Ihan nappivalinta, suosittelen. Niin ja aamupala oli loistava. Ainoana miinuksena huoneen pieni koko, mutta paikat olivat siistit ja henkilökunta ihan Superkohteliasta, ystävällistä ja avuliasta. 



3. Nähtävyydet jotka tekivät vaikutuksen


Vatikaanin valtakunta - Pietarin kupolissa

Tällä reissulla käytimme metroa vain kun menimme aamutuimaan Vatikaaniin - halusimme olla paikalla ennen ruuhkia ja olla herättämässä Paavia uuteen päivään. Matkaa hotellilta oli 3 km ja se sujui kätevästi metrolla jonka otimme Terminiltä. Olin lukenut tosi paljon Vatikaanin ruuhkista ja siitä että siellä voi vierähtää jopa monta tuntia odotellessa. Harkitsimme jopa ennakkoon lipun ostamista. Mutta kun lähdimme liikkeelle heti aamusta, niin vältimme kaikki ruuhkat ja pääsimme vaivattomasti ja ilman mitään jonotusta kipuamaan Pietarin kirkon kupoliin.

Oi mikä fiilis olikaan nähdä upea maisema ja saada nauttia siitä ilman kyynärpäätä kyljessä. Tämä oli osittain varmasti myös sen ansiota että matkamme ei ajoittunut suurimpaan ruuhkahuippuun kesänkuukausille vaan joulun ensimmäiselle viikolle.

Kupoliin nousemiseen suosittelen ottamaan hissin - sillä pääset ensimmäiselle tasolle ja säästät jalkojasi. Sillä rappusia on, ja paljon. Varaudu siis reisivoimilla ja vesipullolla. Rappuset kiertyvät välillä jopa ahtaasti, joten jos tunnet ahtaanpaikankammoa kannattaa tätä nousua ehkä harkita. Maisemat ovat upeat ja huipulta sai hienon näkymän yli ikuisen kaupungin.


Kupolin ensimmäiseltä tasolta näkymä Pietarin kirkkoon. Turistipäivä on vasta alkamassa, joten ruuhkia ei ole :)

Näkymä Pietarinkirkon kupolin huipulta. Kannatti ehdottomasti kivuta aamutuimaan! 

Colosseum

Noh, Colosseum on yhtä kuin Rooma. Ainakin mielikuvissa. Suuntasimme kohti tätä jättiläistä heti aamusta ja aikainen lintu nappasi taas madon. Tämä upea rakennus aukeni silmiemme eteen yhtäkkiä ja yllättäen. Olimme ottaneet kartasta suunnan ja ajattelimme että sinne on vielä matkaa, mutta kun tulimme tien päähän josta Colosseum löytyy, siinti se horisontissa jo kaukaa. Jotenkin uskomatonta, suurealistista ja tunteikasta. Siinä se nyt on. Paljon historiaa, mielikuvia ja tuntemuksia valtasi mielen. Onhan tämä sitä matkailun upeutta, nähdä uusia paikkoja jotka ovat jo kuvista ja elokuvista niin kovin tuttuja.

Jonottamaan tosiaan ei jouduttu ollenkaan, koska olimme portilla heti kun tämä nähtävyys aukesi. Suosittelen siis ehdottomasti laittamaan kellon soimaan ja suuntaamaan paikalle heti aamulla.

Colosseum vaikuttaa koollaan, ikonisuudellaan ja historian havinallaan. Mene, koe, tunne.

Colosseum aamun sarastaessa

Colosseum By night. Tunnelma kohdallaan <3

Vittorio Emanuele II muistomerkki





Tämä monumentti oli sellainen että en ollut koskaan siitä kuullutkaan - mutta marmoripytinki teki minuun suurimman vaikutuksen. Valkoinen ihan sairaan iso rakennelma hohti pimenevässä joulukuisessa yössä ja oli ensimmäinen asia mikä sai minut haukkomaan henkeäni heti kun saavuimme Roomaan - UPEA ILMESTYS ja niin mahtipontinen. Olen jälkikäteen lukenut että tämä rakennus jakaa roomalaisten mielipiteen - sitä pidetään hieman omituisena lisänä Rooman historiallisiin nähtävyyksiin. Itse vierailin muistomerkillä useampaa kertaan ja varsinkin illalla se oli vaikutusvaltainen. Ja hei, vink vink - muistomerkin katolle pääsee hissillä ihailemaan upeita maisemia ja ainakin juuri ennen sulkemisaikaa paikalla oli vain kourallinen muita turisteja...

Tässä siis vain muutama niistä upeista asioista mitä ehdin nähdä, ja siis koko kaupunkihan on yhtä nähtävyyttä. Mitään tällaista ei kyllä koe muualla maailmassa. Suu auki vaan ihmetellen historian havinaa ja ihmisten mahtipontisuutta. Paljon jäi vielä näkemättä ja listaamatta, ja myös tässä on yksi syy palata takaisin...

4. Ruoka - oi ruoka

Kyllähän se on myönnettävä että iso osa Italian viehätystä on se ruoka. Se että ruoka näyttelee italialaisten elämässä niin isoa osaa, näkyy myös sen keittiössä. Rooman ravintolat veivät kyllä pisteet kotiin. Meidän reissulla ei tullut vastaan yhtään pettymystä tai töykeää palvelua tai rahastuksen makua. Liekö hyvää tuuria, sattumaa vai todiste siitä että Rooma on pullollaan hyviä ravintoloita.

Valinnan varaa oli paljon, ja ruoka paikan valinnassa auttoivat sekä matkabloggarien suosittelut että Tripadvisor

Tässä fiiliksiä parhaista annoksista, oi nam:

Paras pizza mitä olen IKINÄ syönyt ja tunnelma aivan mainio - Dar Poeta

Roomalainen Pizza sillä aidolla pohjalla, ja palaksi leikattuna suoraan uunista!


Cacio e pepe pasta on roomalainen klassikkoannos - tässä nautittuna joulukuussa terassilla punaviinillä nautittuna! Suosittelen testaamaan!




Rooman visiitti oli siis pikainen, ja paljon pastaa ja pizzaa jäi syömättä. Monta nähtävyyttä ja näkemättä ja mieletön määrä paikkoja löytämättä. Tulen varmasti takaisin.

Mitkä on sun parhaat Rooma vinkit? Kerro ja auta mua varaamaan liput Roomaan taas pian!

Riemukas tonttuparaati roomalaiseen styleen












Kommentit