Kohteessa: Suloinen Slovenia

Slovenia on vienyt mun sydämen. Se on niin kaunis maa - täynnä vastakohtia, näppärällä alueella. Suosittelen ehdottomasti auton vuokrausta, vaikka paikasta toiseen pääsee myös julkisilla melko helposti, junalla ja bussilla. Parissa tunnissa saavutat alppimaisemista rannikon tai Italiasta Kroatian. Jos suunnittelet pitkää viikonloppua tai tai jos aikaa on viikko tai kaksi - on molemmissa tilanteissa ihanteellinen kohde Slovenia <3




1. Ljubljana

Rakastettuni - Ljubljana. Kaupungin nimi jo kertoo siitä millainen henki Slovenian pääkaupungissa on. Olen itse vieraillut kahdesti ja molemmilla kerroilla olin aivan myyty. Voit viettää tunteja ja tunteja vaellellen tässä kauniissa, rauhallisessa ja turvallisessa kaupungissa. Joen ranta on täynnä pieniä kahviloita ja ravintoiloita, joissa voi nauttia ohikulkevista ihmisistä ja ihan tosi eurooppalaisesta tunnelmasta. Ja ne talot, ja sillat ja rakennukset - niin kaunista. Lisäksi kaupunki on sen verran kompakti että siellä kulkee helposti paikasta toiseen kävellen tai fillarilla. Sloveenit ovat mutkattomia, suoria ja ystävällisiä. He sopivat suomalaiseen pirtaan rauhallisuuden ja sen kanssa että jokaiselle annetaan oma tila. Sitähän me arvostamme.







Parhaiten kaupungin fiilinkiin pääsee mukaan osallistumalla Odprta kuhnaan - eli avoimen keittiön markkinoille. http://www.odprtakuhna.si/en/  Linkistä löydät tapahtumapäivät ja sijainnin. Tori on tosi helppo löytää - se sijaitsee aivan joenrannassa, kauppahallin vieressä. Meille näitä ruokabakkaneaaleja suositteli hotellin respa, ja osui kyllä naulan kantaan. Alue  oli täynnä ruoka - ja juomakojuja, missä pikkurahalla pääsi tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin sekä slovenialaisiin huippukokkeihin. Annokset olivat loppuun asti hiottuja ja tarjolla oli myös viinejä. Rakennuslavoista oli tehty pöytäryhmiä ja jengi parveili alueen portailla, minne oli levitetty pikkupöytiä ja pehmusteita. Suosittelen ehdottomasti. Tarkista linkistä milloin pöytä on katettu ja hyppää mukaan - et pety taatusti.



Ljubljana on pieni kaupunki ja jos käytettävissä on esim vain kaksi päivää, riittää se mainiosti. Päivä kannattaa aloittaa kapuamalla Ljubljanan linnalta, josta on muikeat näköalat kaupungin yli. Juna ja bussiasema löytyy aivan kaupungin keskustasta ja majoitusvaihtoehtoja löytyy tosi paljon. Jos olet vuokrannut auton, ihan keskustassa parkkipaikkoja ei ole useallakaan hotellilla mutta niitäkin löytyy.

Hotellisuosituksena Urban hotel - Hotel Park Urban & Green Kuten yleensä aina, etsin majoituksen Booking.comista. Sivut on helpot ja suomenkieliset ja tykkään siitä että paljon matkustavana voin tehdä listoja ja palata myöhemmin katsomaan että: mikä se hotelli silloin ja silloin olikaan :) Tämän hotellin valinnassa ratkaisi sijainti - se on loistava. Hotelli on hauskasti sijoitettu paikallisten asuinalueelle ja ollut varmaan aiemmin ihan normi kerrostalo - lähitalojen lapset juoksentelivat pihassa ja sunnuntain oli asuinalueen kirppari! Joka paikkaan on lyhyt matka käppäillä ja hotelli on silti rauhallinen. Näin vanhemmiten :) arvostaa tosi paljon sitä että saa hyvät ja rauhalliset yöunet niin halutessaan. Hotellissa myös arvostetaan vihreitä arvoja  ja sehän sopii. Huoneet oli siistit, mukavat ja sänky ennen kaikkea muhkea. Hintakin oli sellainen keskiverto - niin ei muuta kuin varaukseen.


2. Bled

Ljubljanasta voi heittää päiväreissun tai viipyä kauemminkin Bledissä. Itse olen matkannut sekä junalla että omalla autolla ja molemmat onnistui mutkitta. Matkaa on noin 50 km.

Bledissä suosituin nähtävyys on Bled -järvi ja keskellä järveä kököttävä kirkko - aika idyllistä! Jokainen on varmasti nähnyt kuvan tästä kaunokaisesta ja miksipä ei kävisi katsomassa sitä liveänä!Järven rannalla on leirintäalue, josta voi vuokrata soutuveneen ja tehdä sillä pienen kirkkomatkan tai olenhan kuullut että joku on saareen uinutkin! Toki vähän riippuu siitä mihin aikaan vuodesta olet liikkeellä - maisemat on upeat myös ruskan aikaan tai talvella- Vieressä köllöttävät vuoret tekevät paikasta uniikin ja tämä on sellainen paikka mikä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.


Parhaat näkymä ja tietty selfiet saat Bledin linnalta jonne on bussikuljetus tai omalla autolla hurauttaa näppärästi. Linnassa sinäänsä ei ole mitään ihmeellistä, mutta maisemat on ihmeelliset.



Siellä se Bled -linna on!

Bled -linnalta: valkohuippuiset vuoret vaikuttaa aina!

PerusSelfie saaren kanssa


3. Vintgarin rotko - Vintrgar gorge



Viime vuosina luontokohteet ovat olleet se isoin juttu matkoillani. On tosi mielenkiintoista käydä katsomassa erilaisia luonnonpuistoja ja niiden ihmeitä. Yksi ehkä vaikuttavimmista mitä olen kokenut tähän mennessä on Vintgarin rotko Vintgar Gorge . Rotko sijaitsee Trigalvin kansallispuistossa, sinne on matkaa Bledistä vain 5 kilometriä eli nämä kaksi kärpästä on helppo napata samalla iskulla. Suosittelen menemään ensin rotkolle - koska ainakin itse koen, että kaikki luonnonpaikat ovat parhaimmillaan heti aamulla, ja hei, aika moni muu turreturisti nukkui ainakin tällä kertaa ja sai vaellella ja  ihmetellä ilman suurempia ryysiksiä.

Vintgarin rotkolle on hyvät opasteet ja autoille löytyy parkkialue mistä voi ostaa lipun alueelle. Lippu on 5 euroa eli varsin kohtuullinen. Rotkon pituus on pari kilsaa ja se on helppokulkuista puusiltaa suurimmaksi osaksi - lenkkarit vain jalkaan ja tutkimaan. Luonto osaa kyllä hiljentää ja tässä paikassa on jotain tosi taianomaista ja rauhoittavaa. Kalliot ovat voimakkaat ja jyrkät - vesi juuri sellaista satuimaisen turkoosia ja pauhaavaa. Reitin kulkemiseen meni noin kaksi tuntia, paikoin kulkusilta oli liukas ja tietty kuvien ottamiseen meni paljon aikaa - pysähdy, hengitä ja nauti!

Voin kuvitella että keskellä kiivainta turistikautta paikkaa on täyteen ahdettu, mutta syyskuussa kulku oli väljää ja luonto oli uskomattoman kaunis pukeutuessaan pikkuhiljaa syyspukuun. Valo oli kuulas ja lämpötila oli inhimillinen. Aamulla piti olla huppari mutta päivän aikana auringon säteet lämmittivät mukavasti. Vuodenajanvaihtelut mahdollistavat sen että sama kohde on aivan eri henkinen eri aikaan - eli suosittelen käymään niin keväällä kuin syksyllä.




Ja hei, tärkein meinasi unohtua. Vink vink - ota eväät mukaan! Mikään ei maistu niin hyvälle raikkaassa ulkoilmassa,  kuin evääksi otettu burek paikallisesta leipomosta, Namimaiskis.

Kahvi ja Burek - lyömätön yhtälö


3. Piran - pikkupiilopaikka

Piran on mun sielunmaisema. Tämä pikkukaupunki missä ei saa ajaa lainkaan autolla varasti mun sydämen jo kymmenen vuotta sitten. Päätin jo silloin että tänne tulen uudestaan ja nyt oli aika. En tiedä mikä siinä on, mutta tunnen oloni tosi rauhalliseksi ja kotoisaksi tässä kylässä. Ljubljanasta hurauttaa parissa tunnissa paikan päälle ja myös bussiyhteydet on hyvä.

Piranin vieressä sijaitsee muitakin kaupunkeja, mihin on kiva tutustua, mutta tukikohdaksi suosittelen ehdottomasti Pirania :) Lähistöllä sijaitsevat Portoroz, Koper ja Izola. Portoroz on mielestäni eniten turismin pilaama, täynnä kylpylöitä, kasinoita ja keinotekoista viihdykettä. Izola on pienempi, hurmaava kalastajakylä, missä ihana satama ja kivoja ruokapaikkoja. Koperin vanhankaupungin kujilla on mukava eksyä ja nauttia tunnelmasta.

Piranin majapaikan valinnassa kannattaa huomioida pysäköinti - jos olet vuokra-autolla liikenteessä. Kaupunkiin on portit ja autolla sinne ei pääse, jos ei ole lupaa. Jos majapaikassa ei ole pysäköintiä, täytyy kävellä portin luona olevalta parikkialueelta. Juuri autottomuus tekee tästä kylästä ihanan uneliaan ja tunnelmallisen. Majapaikaksi meille osui kyllä aivan nappivalinta: Villa Mia Chanel Villa Mia Chanel. On niin ihana fiilis kun etukäteen on suunnitellut matkaa ja paikan päällä majoitusvalinnan huomaa osuneen nappiin! Huoneiston emäntä oli aivan ihana ja häneltä sai vinkkejä ravintoloihin ja paikallisiin nähtävyyksiin - ja tietty hyvän vaikutuksen teki sisäänkirjaantuessa saatu kylmä paikallinen valkoviinipullo.

Villa Mia Chanel


Hosti asuu huoneistojen alakerrassa ja hän on saavutettavissa koputtamalla ikkunaan. Talon pihassa on neljä parkkipaikkaa joita hän hallinnoi ällistyttävästi ohjailemalla ja tietämällä kuka on lähdössä seuraavaksi ja milloin! Aivan hurmaavaa, helppoa, turvallista ja siistiä!

Mikään biletyspaikka Piran ei ole. Iltaohjelmana jätskiannoksen syönti Tartinin aukiolla ja kipuaminen kirkolle katsomaan auringonlaskua. Niemen ympäri kiertää lungomare, mitä on kiva patsastella, valita ruokapaikkaa ja pistäytyä rinksulla. Parhaat ruokapaikat eivät kuitenkaan ole meren ääressä. Rantakadun ravintolat ovat ylihintaisia ja ruoka ei ole hääppöistä. Italialaisia sekä slovenialaisia ruokapaikkoja löytyy pikkukujilla ja poikkeamalla sivumpaan löytää autenttisempaa ja edullisempaa.


Piranin sydän - Tartinin aukio

Auringonlaskun aikaan



Slovenia on silkkaa rakkautta - menkää ja ihastukaa! Niin minä tein, ja menen varmasti vielä uudestaan! I feel sLOVEnia <3

Kommentit

  1. Piran! Minä rakastuin myös Piraniin. Asuimme Airbnb-asunnossa keskellä vanhaakaupunkia, ihan tiheästi asutun niemen keskellä. Kävimme päiväreissun Portorozissa, mikä ei ollut meidänkään makuun. Mutta Koper ja Izola oli sitten jo tunnelmallisempia, joskin hyvin hiljaisia kyliä. Jatkoimme niistä matkaa Triesteen, Italian puolelle.

    Sloveniasta on edelleen näkemättä Bled-järvi ja tuo mainitsemasi rotko. Toivottavasti pääsen vielä jossain vaiheessa näkemään nekin!

    Kati / www.lahinnakauempana.fi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti