Luonnon Lumoa: Satumainen Plitvicen kansallispuisto

!Kun menet Kroatiaan - älä jätä tätä väliin!

Jos on Suomessa upeita luonnonpuistoja ja kohteita, niin kyllä niitä löytyy runsain mitoin myös Euroopasta. Viime aikoina olen etsinyt jokaisen matkakohteen lähistöltä vähintään yhden luontokohteen, mihin olen tehnyt vierailun matkani aikana. Ja mitä useammassa olen päässyt vierailemaan, sitä suuremmaksi nälkä kasvaa. Näitä upeita paikkoja on paljon ja en voi uskoa että aiemmin en ole tajunnut kiinnittää niihin juurikaan huomiota. Tämä lienee sitä kuuluisaa keski-ikäisyyttä :) Enää reissuilla ei kiinnosta makeimmat bailausmestat vaan reivaus tapahtuu luonnonhelmassa, universumia ihmetellessä.

Plitvicen kansallispuisto on sellainen luonnonihme, että ihan jokaisen pitäisi se kokea. Vaikuttavin osa puistoa on alue, joka muodostuu kuudestatoista järvestä ja mielettömistä vesiputouksista. Kyllä, vesiputouksia ei ole vain yksi, vaan niitä on silmänkantamattomiin. Vesistöt ovat kirkkaita ja luonto on puhdasta. Puisto on perustettu jo vuonna 1949 eli sillä on pitkä historia. Vuonan 1979 siitä tuli myös Unescon maailmanperintökohde.

Kuuletko pauhun ja kohinan?




Olen itse vieraillut kahdesti puistossa ja molemmilla kerroilla se salpasi hengen. Puisto on erinäköinen vuoden eriaikoihin. Ensimmäisellä kerralla oli heinäkuun helteet ja toisella kerralla vierailu tapahtui juuri kun kausi oli alkamassa - huhtikuun alussa.



Se mikä teki huhtikuun käynnistä mukavamman, oli väljyys. Ihmisiä oli paljon vähemmän ja patikointi tapahtui omassa rauhassa, ei jonomuodostelmassa - niin kuin heinäkuussa. Suosittelen siis offseasonia, jos pidät siitä että tilaa on enemmän ja kuumuus ei vaivaa. Poluilla oli vielä osittain lunta ja aamulla oli ilma viileä, mutta päivän mittaan aurinko lämmitti ja raikas vuoristoilma oli oikein virkistävää. Heinäkuussa luonto oli vihreämpää, keväällä puut vasta alkoivat valmistautua kesäpukuun sonnustautumiseen.



Saavuimme paikalle omalla autolla ja se jätettiin parkkiin Entarnce 2 parkkialueelle. Alue on maksullinen ja sieltä voi ostaa lipun puistoon - hinta vaihtelee ajankohdan mukaan. Pienen kävelymatkan päästä pääset järvialueelle ja tutkimusmatka voi alkaa. Reitit kannattaa suunnitella etukäteen ja paras tapa on perehtyä karttaan ja alueeseen Plitvicen virallisilla nettisivuilla:  Plitvicka jezera


Kun saavut järvialueelle, joka on täynnä vesiputouksia on pauhu mieletön. On uskomatonta että tämä kaikki on luonnon luomaa. Linnut pitävät konserttiaan ja vesi pitää voimakasta kohinaa tyrskyessään pitkin kallioita ja kivimuodostelmia. Korkein putous on 78 metriä korkea ja sen edessä mykistyy. 






Kommentit