Luonnon lumoa: Pyhä-Häkin Kansallispuisto





Silmäni aukenivat ihan vasta muutama vuosi sitten. Suomi on täynnä UPEITA luonnonpuistoja - joissa tällainen ihan peruskaupunkilainen pääsee nauttimaan luonnon lumosta. Ei tarvitse omata kompassinlukutaitoa tai lähteä heti viikoksi telttailemaan luonnon armoille, vaan luonnonpuistoissa yhteys löytyy helposti, siististi ja pikkuhiljaa. Luonnon kanssa toimeentulemisen voi ottaa haltuun pala kerrallaan.

Ainakin itseäni oli estänyt se, että luulin että luontoreitit ja patikointi on tarkoitettu vain huippukuntoiselle. Reitit olisivat vaikeakulkuisia ja niitä ei olisi helppo seurata. Toisin sanoen että eksyisin metsän siimekseen. Niin ja että pitää olla päästä varpaisiin varusteltuna goretexilla, trangialla ja kaikenmaailman macGyverpuukoilla. Minut yllätti kuitenkin se helppous ja matala kynnys, ei tämä niin vaikeaa ole. Pikkuhiljaa voi sitten laajentaa reviiriä ja haastetasoa.

Minun haaveena onkin reissu, jolloin olisi ihan yön yli luonnonhelmassa. Mutta sanotaan nyt kuitenkin, että siihen on vielä matkaa. Ainakin tällä hetkellä arvostan ihan liikaa mukavuuksia. Eli päivä metsässä, illalla kotiin saunaan ja puhtaisiin lakanoihin kombo sopii mulle täydellisesti. Mutta never know. 

Kaikissa puistoissa on pieniä, muutaman kilometrin pituisia rengasreittejä, joista on helppo aloittaa. Tarvitsee vain kunnon kengät ja iloista mieltä. Luonnossa liikkuminen vähentää stressitasoa ja auttaa laittamaan asiat takaisin tärkeysjärjestykseen jos ovat päässeet sekoittumaan. Huolet menevät perspektiiviin ja maailman saa usein laitettua taas lähestyttävämpään muotoon. Hengitä sisään - hengitä ulos - ja kuule mitä luonto haluaa sinulle kertoa! Bliss!


Näin helteiden keskellä on mukava katsella välillä talvisia maisemia - seuraavana tunnelmat Pyhä-Häkistä, Saarijärveltä:

Pyhä-Häkin kansallispuisto http://www.luontoon.fi/pyha-hakki on ihana luonnonhuvipuisto, johon tutustumista suosittelen. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkastaa netistä millaisia reittejä on tarjolla ja minne kannattaa pysäköidä. Reitit on yleensä merkattu tosi selkeästi, mutta tarkkana kannattaa aina olla, ettei eksy väärälle polulle. 

Kotanevan polku on helppo muutaman tunnin reitti, joka on helppokulkuinen ja mukavan vaihteleva.


Ja mikä parasta, nämä luontokohteet pukeutuvat vuoden aikana useaan kertaan uuteen asuunsa ja maisemat muuttavat muotoaan ja ulkonäköään. Ei kyllä helposti pääse kyllästymään kun sama reitti näyttää toisena ajankohtana aivan erilaiselta. Alla oleva kuva on kahtena eri ajankohtana samasta paikasta suon laidalta. Näetkö mitä tarkoitan?


Same Same but different

Palvelut vaihtelevat, mutta melkein kaikilta reiteiltä löytyy nuotiopaikkoja, keittomahdollisuuksia ja esim uintipaikkoja. Olen tosi otettu siitä miten hienosti näitä paikkoja hoidetaan ja on olemassa paljon ihmisiä jotka tekevät paljon työtä luonnonpuistojen eteen myös ihan hyvää hyvyyttään. Siksi onkin tosi tärkeää että myös me vierailijat kunnioitamme tätä työtä. Kaikki mitä viet luonnonpuistoon tuo myös mukanasi pois - eli eihän roskata tai muuten omilla toimilla pilata tätä ihanuutta. 

Eväät tietysti tekevät reissun, eli makkaraa ja kahvitermari reppuun ja löydät varmasti hienon paikan missä pysähtyä kuuntelemaan luonnonääniä ja keräämään lisää voimia. Miten ulkona maistuukin kaikki aina niin paljon paremmalle? 


Uusi aamu nousee - Luonnon kanssa yhteyden löytää parhaiten päivän sarastaessa <3


Aiemmin reissuun lähteminen tarkoitti minulle aina sitä että pitää mennä mahdollisimman kauas. Mutta miksi ei nauttisi maailmasta myös lähellä, omilla kotikonnuilla. 

Arjesta tulee mielenkiintoisempaa, kun silloin tällöin pistää nenänsä sellaisiin paikkoihin, missä se ei ole aiemmin ollut. Ulkomaanreissuilla tulee aina ihasteltua luontoa, mutta miksi ei tekisi sitä kotosuomessa? Pitää vain osata katsoa ympärilleen ja huomata ne pienet asiat! 














Kommentit